Historie

Het was nog altijd een wens van Klaas van de Stadt (vader van Frank), die uit een echte schoenenfamilie kwam, een eigen schoenenzaak te beginnen. Klaas had jaren als filiaalchef bij Presburg gevestigd op Westzijde 16 te Zaandam (nu Bio Herba) gewerkt. Na een opleiding bij Bata, inclusief 6 weken stage bij de Batafabrieken in Tsjechoslowakije, had hij zich ontwikkeld als een bekwaam vakman en goede chef. In de oorlogstijd kwam hier helaas een eind aan, maar na enige omzwervingen kwam hij in 1950 terug in het schoenenvak. Nog altijd wonend in de dienstwoning van Presburg werd in het achterhuis aan de Zaan op Westzijde 16 opnieuw een schoenmakerij Van de Stadt begonnen. Frank speelde en hielp hier als kind urenlang in deze schoenmakerij en heeft zo gaandeweg het vak geleerd. Oftewel een kennelijk aangeboren liefde voor schoenen begon te groeien. Het was een tijdrovend vak dat schoenen maken. Frank herinnerde zich de nachten overwerk van zijn vader om toch vooral de schoenen die gerepareerd moesten worden op tijd klaar te krijgen. Honderden paren heeft Frank thuis gebracht bij de klanten, die vaak een duppie of soms zelfs een kwartje fooi gaven voor het brengen.

Openingsinterieur Raadhuisstraat 41 (3 november 1960)Winkel van de Stadt schoenen aan de Raadhuisstraat 41 (anno 1963)

Dan voelde hij zich koning te rijk, maar je kan beter schoenen verkopen dan reparen hield Klaas, Frank zijn vader hem altijd voor en Klaas zijn wens was dus nog altijd terug in de verkoop en een eigen schoenenwinkel. Deze wens werd waarheid op 3 november 1960 toen opende hij op Raadhuisstraat 41 (waar nu de MuziekFreak zit) te Koog a/d Zaan zijn eigen schoenzaak. Als jochie van 15 kwam Frank toen rond de kerst ook in de zaak en ging samen met zijn vader schoenen verkopen. In 1975 had Frank samen met zijn vrouw Ans de zaak overgenomen en begon de zaak langzaam uit zijn jasje te groeien. Zij gingen op zoek naar een nieuwe locatie en lieten het huidige pand bouwen en zo werd op 10 mei 1979 de nieuwe winkel geopend op Raadhuisstraat 33, waar U ons nog steeds kunt vinden.

We hebben wel sinds die tijd al diverse malen ons interieur aangepast of opgefrist. De meest ingrijpende verbouwing was in 1992, toen we van een meerstuks presentatie overgingen naar een enkele presentatie en er een totaal nieuw interieur inging met roze en turquoise-achtige kleurstellingen. Dit interieur hebben we een aantal jaren terug een metamorfose gegeven en heeft nu een hele warme uitstraling. Wij proberen U dus in een zeer eigentijdse maar sfeervolle winkel een zorgvuldig uitgekozen collectie te bieden. Pasvorm, kwaliteit en mode proberen wij altijd zoveel mogelijk te combineren en we proberen ons te onderscheiden met mooie merken en net even iets anders te brengen. Het samenstellen van de collectie wordt altijd door onszelf gedaan.

(Frank en Ans van de Stadt
in hun nieuwe interieur in 1992)
(het nieuwe interieur in 1992)

Sinds 2002 is Linda de dochter van Frank en Ans ook in de zaak gekomen. Haar liefde voor schoenen is ook al van kinds af aan begonnen. Zij woonde vanaf haar vijfde op de nieuwe locatie van de winkel erboven en was dan ook vaak na schooltijd in de winkel te vinden. Ook speelde zij al vaak zelf schoenwinkeltje met haar buurmeisjes en wist dus op die manier al snel van alles in het magazijn te vinden en stond soms al op haar twaalfde of dertiende klanten te helpen alsof het de gewoonste zaak van de wereld was. Op haar vijftiende mocht zijn dan eindelijk officieel op de zaterdagen en in de vakanties helpen. Toen zij op haar negentiende klaar met school was vonden haar ouders Frank en Ans het toch beter al zij eerst buiten de deur ging werken en om haar heen ging kijken, om te zien of ze het na een bepaalde tijd nog steeds wilde om verder te gaan in de schoenen. Zo heeft zij dus eerst bijna 10 jaar op een exportkantoor gewerkt, maar is in 2002 toch terug gekomen in de winkel. Haar liefde voor schoenen was in die tijd niet helemaal verdwenen, want zij bleef evengoed vaak meegaan met inkopen.

(Linda, Ans & Frank oktober 2012)

Helaas moeten Ans en Linda tegenwoordig verder zonder Frank. Frank van de Stadt, het welbekende en vertrouwde gezicht van de zaak is op 3 september 2014, na een heftig en kortstondig ziekbed overleden. Frank heeft bijna 54 jaar en tot op het laatst aan toe in de winkel gewerkt. De klanten en wij zelf missen hem enorm, maar wij proberen de zaak op dezelfde voet voort te zetten als u van ons gewend bent. Voorlopig doen Ans en Linda dit nog steeds samen, maar Linda heeft tegenwoordig wel grotendeels de leiding overgenomen. Dit was een stukje historie van onze zaak, maar wij hopen natuurlijk dat wij u nog vele jaren van dienst mogen zijn.